Plonowanie i zdrowotność dwóch podgatunków pszenicy w zależności od udziału zbóż w strukturze zasiewów w warunkach integrowanej produkcji - Sułek, Alicja; Podolska, Grażyna; Jaśkiewicz, Bogusława (Polish Journal of Agronomy, 2023)
Doświadczenie polowe prowadzono w sezonach we- getacyjnych 2012/2013 i 2013/2014 w RZD IUNG-PIB w Osi- nach. Pszenicę ozimą uprawiano na glebie klasy bonitacyjnej IIIa i IIIb w doświadczeniu wieloletnim z udziałem 50, 75 i 100% zbóż w płodozmianie, w warunkach integrowanej produkcji. W badaniach uwzględniono pszenicę zwyczajną (Triticum aesti- vum ssp. vulgare) odmiany Bamberka i pszenicę orkiszową (Tri- ticum aestivum ssp. spelta) odmiany Rokosz. Celem badań była ocena plonowania i zdrowotności dwóch podgatunków pszeni- cy ozimej w zależności od udziału zbóż w strukturze zasiewów w warunkach integrowanej produkcji. Warunki pogodowe w la- tach badań różnicowały plonowanie odmian pszenicy i wpływały na nasilenie wystąpienia chorób grzybowych. Uprawa pszenicy w monokulturze, w porównaniu z uprawą w płodozmianie, do- prowadziła do wyraźnego zmniejszenia liczby kłosów na jed- nostce powierzchni i masy 1000 ziaren, a w konsekwencji do istotnego spadku plonu ziarna. Wzrost udziału zbóż w strukturze zasiewów przyczynił się do większego wystąpienia rdzy brunat- nej (Puccinia recondita) i brunatnej plamistości liści (Drechslera tritici-repentis). Nie stwierdzono wpływu płodozmianu na nasile- nie występowania septoriozy paskowanej liści (Septoria tritici). Wystąpiły różnice gatunkowe w podatności na porażenie przez patogeny grzybowe. Odmiana Rokosz wykazywała istotnie wyż- szą odporność na kompleks chorób podstawy źdźbła i chorób ata- kujących aparat asymilacyjny niż odmiana Bamberka.